Zettjes Themadag

Vrouwen in de overgang

In de overgang en NAH en PCOS

Astrid van ’t Hof – 8 oktober 2023

Niet iedereen zal dit boeien, dus lees vooral niet verder als je helemaal niks met de overgang en NAH* hebt, haha! Maar dat NAH en de overgang een hele slechte combinatie is, kan ik nu uit ervaring wel vertellen.
Nu ben ik ook nog iemand met PCOS*, dus dat maakt het nog eens extra ingewikkeld.
  • *NAH = Niet Aangeboren Hersenletsel
  • *PSOS = Poly Cysteus Ovarium Syndroom
Niet iedereen zal dit boeien, dus lees vooral niet verder als je helemaal niks met de overgang en NAH* hebt, haha! Maar dat NAH en de overgang een hele slechte combinatie is, kan ik nu uit ervaring wel vertellen. Nu ben ik ook nog iemand met PCOS*, dus dat maakt het nog eens extra ingewikkeld. - Astrid van t hof - blog over de overgang - profielfoto
Je wordt, zo af en toe, wel heel hard met je neus op de feiten gedrukt dat je toch langzaamaan een dagje ouder wordt… 

De apothekersassistente begon gewoon doodleuk een verhaal tegen mij, toen ik weer eens de anticonceptiepil kwam halen, dat ik met mijn leeftijd toch wel eens moet gaan stoppen met de pil! Zo BAM! Wat een lekkere binnenkomer! Ik ben pas 52, hoor! Maar goed, toch maar even naar de huisarts, want zo maar uit het niets stoppen terwijl je PCOS hebt, leek me toch niet zo’n goed plan….. Maar de huisarts vond het ook verstandiger om te stoppen, omdat de risico’s op akelige bijwerkingen toch wel groot zijn, nu. En ik hoefde geen eventuele zwangerschap of andere ellende te verwachten…… Tja, maar ik ben niet voor niets degene wie ik ben, hè…

Het stoppen was niet zo moeilijk, ik hoef nu niet meer met regelmaat ’s ochtends te schrikken of ik de avond ervoor niet iets ben vergeten. Ik mag het gewoon helemáál vergeten. Maar na een paar dagen begon toch de ellende. Onverklaarbare helse hoofdpijn…. OMG, het is precies op dé plek van na het ongeluk…. oh, nee, toch niet, geloof ik…. En zo waren er nog meer klachten die ik ineens kreeg: buikpijn, veel tranen, enz. En precies een week later weer! 

Als dit mijn voorland is! En dan te bedenken dat ik al sinds mijn 38e met overgangsklachten te maken heb! Het is echt wel klaar nu!

Maar goed, geloof één ding, die menstruatiestress is niet goed voor je als je snel overprikkeld raakt door de NAH! Pfff….. En dan nemen je hormonen ook nog eens echt een loopje met je. En hormonen die overdwars liggen, zijn echt niet grappig. Daar word je chagrijnig van, onzeker van en ik raak dus ook nog eens overprikkeld. Halleluja! Wat een feest!!!!

Maar gelukkig, na een week of drie was mijn lijf weer gereset en functioneerde bijna alles weer een beetje “normaal” en kon ik met veel rust mijn overprikkeling ook weer de baas worden en weer een beetje opladen. Want die batterij was inmiddels compleet leeg! Een fijne periode was het geenszins! En dan kostte het me ook nog eens extra veel tijd en energie omdat het ongeveer gelijk viel met de drukke november/december periode. Niet zo’n handige timing van mezelf dus…… Maar ja, als je alles van tevoren weet…..

Inmiddels zijn we nu zo’n vier maanden verder en is alles weer rustig. Wel wat last van “oude vrouwenkwaaltjes”, maar ja, dat zal wel bij het leven horen, heb ik bedacht, haha! Tot zover dit hormonenverhaal. Genoeg over gehad. Nu weer over tot de orde van de dag, haha! Bedankt voor het lezen, voor degenen die verder durfden te lezen.

Astrid van ’t Hof

Fijn als je na het lezen van dit gastblog van Astrid onder de bijpassende post op socialmedia een reactie of je eigen ervaring deelt via één van deze linken 
Geef jij dit platform een Zettje in de goede richting? Stuur mij een financieel steuntje, alvast bedankt ღ

Link geldig t/m 25 oktober 2023 

Het ‘Zettje in de goede richting’ platform is voor mij een fijne dagbesteding. Om dit platform [waar veel mensen (h)erkenning vinden en hun verhaal kunnen delen] in de lucht te houden betaal ik alle kosten van mijn uitkering. Draag jij dit platform een warm hart toe? Lief als je een bijdrage doneert. (klik op het spaarvarken).

Lieve groet, Lizette

(link verlopen? zie dan op de thuispagina de vernieuwde link)

Kaarten: Studio Kuukeluus

Scroll naar boven