Zettjes Themadag

Vrouwen in de overgang

Opvliegers en neerdalers

Lilian Spaans – 8 oktober 2023

Mijn moeder is op 51-jarige leeftijd overleden. Ik heb haar nooit naar de overgang kunnen vragen. Wat ik me wel kan herinneren, is dat ze het vaak heel warm had. Maar of dat nou alleen aan de overgang lag? Ze heeft dat zolang ik me kan herinneren, gehad. Ook toen ze qua leeftijd in ieder geval nog niet in de overgang zou moeten zijn.

Mijn moeder is op 51-jarige leeftijd overleden. Ik heb haar nooit naar de overgang kunnen vragen. Wat ik me wel kan herinneren, is dat ze het vaak heel warm had. Maar of dat nou alleen aan de overgang lag? - Lilian Spaans - Themadag in de overgang - opvlieger en neerdalers - Profielfoto

Sommige oud-collega’s waren in de overgang. Dat weet ik, omdat ze dat wel eens vertelden tijdens een lunchpauze of een vrijdagmiddagborrel of omdat ze uitlegden waarom ze een waaier in hun bureaula hadden liggen.

Hormoontherapie

Zelf had ik nog geen enkele ervaring met de overgang. Maar op een gegeven ogenblik kreeg ik borstkanker en één van de behandelingen was hormoontherapie. En het was belangrijk om voor de juiste hormonen te weten of ik in de overgang was. Nou, die overgang ben ik een soort van ingeschoten.

Vanaf het moment van de eerste chemo kreeg ik opvliegers en neerdalers. Ik denk dat de meeste wel weten wat een opvlieger is, maar niemand had verteld dat je het daarna heel erg koud kan krijgen. Geen idee of daar een officiële naam voor is, maar ik noem ze neerdalers.

Ik heb het nog steeds heel vaak warm. Mijn ventilators met afstandsbediening in de woonkamer, in de slaapkamer, naast mijn bureau en in mijn hobbykamer zijn mijn beste vrienden de afgelopen jaren en de komende jaren.

Ook was ik heel vermoeid, maar ja, door de chemo sliep ik slechts 1,5 uur. Ligt het aan de overgang of aan de chemo? Nou, ik denk dus allebei. En dan is de overgang geen ver-van-mijn-bed-show, maar irritante werkelijkheid.

Ik wist dus niet veel van de overgang en wist niet wat me allemaal te wachten stond. Ja, ik had over de opvliegers gehoord en van slecht slapen, maar meer ook niet. 

Nog steeds is het moeilijk bij mij om te zeggen of het aan de overgang ligt of aan mijn medicijnen. Want die hebben hun eigen bijwerkingen en ze versterken sommige klachten van de overgang.

Vooroordelen

Waar ik dit in dit stuk vooral aandacht aan wil schenken, zijn de vooroordelen over de overgang. Eén van mijn (mannelijke) oud-collega’s dacht dat als een vrouw een keer een ochtendhumeur had of gewoon chagrijnig was, diegene in de overgang was. Zo irritant!

Door mijn hormoonmedicijnen die me veranderen in moppersmurf in combinatie met de overgang, heb ik geen kort lontje, maar geen lontje zeg ik wel eens. Maar misschien kan ik ook gewoon een keer geïrriteerd zijn door een (in mijn ogen) irritante opmerking van een ander. Dan hoef ik niet meteen te horen: o wat reageer je kortaf, zit je in de overgang?

Een opmerking waar mijn weinige haren recht van overeind gaan staan: ach, het hoort erbij. Wen er maar aan!

Hoezo zo’n opmerking? Waarom zou je niet naar de huisarts gaan met je klachten en bespreken wat je er aan kan doen? Je zit tenslotte niet maar 1 maand in de overgang, dat duurt meestal wel langer. 

En ik zeg niet dat er altijd iets aan te doen is, ik ben een goed voorbeeld dat er momenteel niets aan te doen is door de medicijnen. Maar ik heb wel dingen geprobeerd, met artsen overlegd. En als er bij een ander iets helpt en het helpt niet bij jou? Kijk rond of je iets anders kunt vinden wat misschien wel helpt.

Mocht je nog in de overgang komen? IK wens je nu alvast heel sterkte en succes!
Zit je in de overgang? Hou vol, je kunt het!

Lilian Spaans

@lilianshobby

Fijn als je na het lezen van dit gastblog van Lilian onder de bijpassende post op socialmedia een reactie of je eigen ervaring deelt via één van deze linken 
Geef jij dit platform een Zettje in de goede richting? Stuur mij een financieel steuntje, alvast bedankt ღ

Link geldig t/m 25 oktober 2023 

Het ‘Zettje in de goede richting’ platform is voor mij een fijne dagbesteding. Om dit platform [waar veel mensen (h)erkenning vinden en hun verhaal kunnen delen] in de lucht te houden betaal ik alle kosten van mijn uitkering. Draag jij dit platform een warm hart toe? Lief als je een bijdrage doneert. (klik op het spaarvarken).

Lieve groet, Lizette

(link verlopen? zie dan op de thuispagina de vernieuwde link)

Kaarten: Studio Kuukeluus

Scroll naar boven