Een rubriek met een verzameling van (gast)blogs over de gevolgen van-, leven met- en andere zaken die te maken hebben met NAH*
Al jaren had ik last van hartritmestoornissen waarvoor ik op 14 februari 2017 een ablatie (arts die hartweefsel beschadigt op de juiste plekken), heb ondergaan. De ablatie verliep goed en na een paar maanden mocht ik stoppen met bloedverdunners. Kort daarop, in juni 2017, werd ik getroffen door een herseninfarct.
De gevolgen van dit herseninfarct, NAH*, zit mij het meest in de weg van al mijn chronische aandoeningen. Deze beperking heeft er voor gezorgd dat ik mij voor een groot deel moet onttrekken aan de ‘grote boze buitenwereld’ om niet te overprikkeld te raken.
Zettje
NAH* Niet Aangeboren Hersenletsel
Zou jij ook graag een gastblog schrijven over NAH* neem dan contact met mij op
Niet Aangeboren Hersenletsel
Tik op de afbeelding om naar het blog te gaan
NAH Weetjes
NAH is een verzamelnaam voor schade aan de hersenen die in de loop van het leven ontstaan is
Het is opvallend dat er vaak duidelijke verschil is tussen de situatie vóór het hersenletsel en de situatie ná het hersenletsel. Een breuk in de levenslijn!
NAH Weetjes
Na het letsel is álles anders
Schade aan de hersenen kan ontstaan door veel oorzaken; denk aan een verkeersongeluk, geweld, hersentumor, hersenvliesontsteking, zuurstoftekort, beroerte*
*tia, herseninfarct, hersenbloeding
Stilstaan is achteruitgang, blijf jezelf ontwikkelen
Lizette – 26 mei 2023 @zettje_in_de_goede_richting
NAH Weetjes
Opvallend is dat de gevolgen vaak overeenkomen, ondanks de verschillende oorzaken. Toch verschilt ieder hersenletsel, er is geen eenvoudige opsomming van kenmerken.
Ieder mens
is uniek!
Ieder hersenletsel
is uniek
NAH Weetjes
Er zijn vooral vaak Onzichtbare gevolgen zoals vermoeidheid, cognitieve problemen, smaak, geur, tast en temperatuur verandering
Vaak worden klachten meer zichtbaar als patienten weer intensiever gaan deelnemen in de samenleving. Op dat moment kan blijken dat bepaalde dingen niet meer lukken
NAH Weetjes
Het kan lang duren voordat mensen in de omgeving begrijpen dat een verandering in denken, gedrag of emoties een gevolg van hersenletsel zijn.
Dit kan voor de omgeving en de persoon met hersenletsel tot onbegrip en frustratie leiden. Communicatie is dus heel belangrijk maar voor beide ook erg moeilijk.
Meer weten over wat hersenletsel precies is, hoe je er aan komt, gevolgen en meer…
Heb je hersenletsel door een hartstilstand of beroerte (herseninfarct, cva, tia, hersenbloeding)? Of door een ongeluk of ziekte? Wil je de draad weer oppakken? Dan kan Hersenz misschien iets voor je betekenen.
Als je na ziekenhuisopname of revalidatie weer thuis bent, dan begint het pas. Je moet ermee om zien te gaan dat je leven is veranderd. Je lichaam en hoofd kunnen niet meer hetzelfde als vroeger. Je bent sneller vermoeid, overprikkeld, impulsief, vergeet veel, bent het overzicht kwijt of kan niet kiezen.
“Hoe beïnvloedt overprikkeling het leven van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel?”
Tips voor betrokkenen en hulpverleners. Ieder mens is uniek en in het bijzonder mensen met NAH
Webinar van Het Fitte Brein, met als thema ‘Prikkels’. Tijdens dit webinar vertelt dr. Tanja Nijboer alles over prikkels en overprikkeling. Tanja is Senior Onderzoeker en Universitair Hoofddocent, verbonden aan het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (UMCU en De Hoogstraat Revalidatie) als trekker van het thema ‘Cognitie’. Margôt Ros is actrice en o.a. bekend van Toren C. Zij liep tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk. In het webinar vertelt zij over deze ervaring en hoe haar leven en functioneren daarna volledig veranderd is. Ook geeft ze de kijkers tips hoe om te gaan met prikkels.
Gezond en actief leven houdt ons brein zo lang mogelijk fit..